Proje alanı kent içi konumu: Feneryolu Mahallesi, Kadıköy ilçesinin merkezi konumunda olan, eskimiş fakat düzenli konut dokusunun baskın olduğu bir yerleşme parçasıdır. Ayrık nizam yapılaşma kodlarıyla biçimlenen alan, ilçenin önemli doğu-batı eksenlerinden olan Minibüs Caddesi’ne bitişiktir.
Mahallenin genel anlamda sosyal donatılara ve önemli ulaşım arterleri ve duraklarına erişiminin kuvvetli olduğunu söylemek mümkündür. Fakat, erişilebilirlik sadece kuşbakışı yürüme mesafesi ölçümleri şeklinde ele alınmamalıdır. Yaşayanların yol, kaldırım, küçük ölçekli nefes alma alanları, yaşlı/çocuk nüfusun vakit geçirebileceği alanlara olan erişimi son derece kısıtlıdır. Bunun yanısıra, önemli toplu taşıma duraklarına (metrobüs ve metro gibi) erişimde eksiklikler vardır. Dolayısıyla, mahallede temel problem, sokak ölçeğinde yaşanabilirlik kriterlerinin sağlanamamış olmasıdır.
Tasarım yaklaşımları:
1- DİKEY ATARDAMARLAR VE MÜDAHALE BANTLARI: Yataydaki kuvvetli araç bağlantılarını toplu taşıma ile daha da kuvvetlendirmek —> Dikeyde yaya ağırlıklı, yeşil sürekliliği sağlayan yeni ATARDAMARLAR (müdahale bantları) oluşturulması
2- MİNÖR CAN DAMARLARI VE YATAY TOPLARDAMARLAR: Yeni mahalle ticaretine ev sahipliği yapacak can damarları
3- KAMUSAL DÜĞÜMLER: AÇIK AVLULAR
Seçilen bir yapı adasında komşuluk ölçeğinde üretilen mekansal stratejilerin uygulanması:
